موز
موز
کلیات گیاه شناسی :
موز گیاهی است علفی که مانند درختچه است . برگهای آن بسیار بزرگ و پهن و گاهی تا 2 متر می رسد . گلهای آن مجتمع و بصورت سنبله است. میوه آن ابتدا سبز و بعد از رسیدن برنگ زرد در می آید . موز از چهار هزار سال قبل در هندوستان کشت می شده است . در سال 1482 پرتغالیها موز را در سواحل گینه پیدا کردند و به جزائر قناری بردند و سپس بوسیله میسیونر مذهبی اسپانیولی به نواحی قاره آمریکا برده شد و اکنون موز در تمام مناطق گرمسیر دنیا کشت می شود . موز را هنگامیکه هنوز سبز است از درخت می چینند و به مناطق مختلف می فرستند و در آنجا بوسیله گرما دادن آنرا می رسانند . موز انواع مختلف دارد یک نوع آن بسیار درشت و نوعی از آن هم خیلی ریز است که مزه شیرینی دارد .
در کشورهای استوایی معمولا موز را می پزند و همراه با برنج و لوبیا می خورند در کشورهای آمریکای لاتین موز را ورقه ورقه کرده و در آفتاب خشک می کنند. هنگامیکه موز انتخاب می کنید باید پوست آن زرد و سفت و روی آن لکه های سیاه وجود داشته باشد و این نشانه موز رسیده است . موز نارس بدلیل داشتن نشاسته زیاد هضمش سنگین است .
ترکیبات شیمیایی:
قندی که در موز وجود دارد بسرعت قابل جذب است. در صد گرم موز مواد زیر موجود است .
1-انرژی 100 کالری 2-آب 70 گرم 3-پروتئین 0/8 گرم 4-چربی 0/2 گرم 5-قند 6/5 گرم 6-کلسیم 8 میلی گرم 7-فسفر 25 میلی گرم 8-آهن 0/7 میلی گرم 9-سدیم 1 میلی گرم 10-پتاسیم 370 میلی گرم 11-ویتامین آ 190 واحد 12-ویتامین ب1 0/05 میلی گرم 13-ویتامین ب 2 0/06 میلی گرم 14-ویتامین ب 3 0/07 میلی گرم15- ویتامین ث 10 میلی گرم
در موز چند ماده شیمیایی بسیار مهم مانند سروتونین ، نوروپی تفرین ، دوپامین و کاته چولامین وجود دارد .
خواص داروئی:
موز از نظر طب قدیم ایران معتدل و تر است و خون را غلیظ می کند . موز انرژی زیادی دارد و چون نرم هست غذای خوبی برای کودکان و اشخاص مسن می باشد.
1-بدلیل داشتن پتاسیم زیاد ضد سرطان بوده و غذای خوبی برای ماهیچه ها می باشد. 2)موز ملین بوده و همچنین درمان اسهال و اسهال خونی است.
3-موز خونساز است بنابراین اشخاص لاغر و کم خون حتما باید موز بخورند. 4)موز تقویت کننده معده و نیروی جنسی است.
5-موز درمان زخم معده و روده می باشد. 6-گرد موز همچنین داروی خوبی برای پائین آوردن کلسترول است.
7-شیره گلهای موز درمان کننده اسهال خونی است. 8-جوشانده موز اثر قطع خونریزی دارد. 9-ضماد برگ درخت موز برای درمان و سوختگی مفید است. 10-ریشه موز دفع کننده کرم معده است. 11-موز نفاخ است و زیادخوردن آن خصوصا در سرد مزاجان تولید گاز معده می کند برای رفع این عارضه باید پس از موز کمی نمک خورد. 12-موز تاثیر خوبی در تامین رشد و تعادل سیستم اعصاب دارد. 13-برای درمان ضعف بدن موز را با عسل بخورید. 14-موز مدر است. 15-موز بعلت دارا بودن قند زیاد برای مبتلایان به مرض قند مضر است و نباید در خوردن آن افراط کنند.
مضرات : مضرات خاصی گفته نشده است.
خواص عصاره پوست موز
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از نشريه اپل ديلي ، يك گروه تحقيقاتي از دانشكده پزشكي چونگ شان در تايچونگ پس از دو سال تحقيق دريافتند پوست موز غني از سروتونين است كه براي تعادل روحي حياتي است.
اعتقاد بر آن است كه ميزان كم سروتونين در مغز موجب افسردگي ميشود اين در حالي است كه هنوز پزشكان بين افسردگي و ميزان كم سروتونين ارتباطي پيدا نكردهاند.
اين گروه تحقيقاتي همچنين دريافت، عصاره پوست موز ميتواند از شبكيه چشم در مقابل آسيبهاي ناشي از نور محافظت كند. پوست موز اين كار را با توليد سلولهاي شبكيه انجام ميدهد.
پژوهشگران در آزمايشهاي باليني، دو گروه از سلولهاي شبكيه را به مدت شش ساعت در روز و به مدت دو روز در معرض نور شديد قرار دادند. يك دسته سلولهاي شبكيه شاهد بودند و دسته ديگر در محلول عصاره پوست موز فرو برده شدند.
در پايان اين مطالعه، سلولهاي شبكيه گروه شاهد مردند در حالي كه سلولهاي شبكيهاي موجود در عصاره پوست موز توليد مثل كردند و هيچ آسيبي نديدند. اين گروه تحقيقاتي معتقد است كه مصرف پوست موز با جوشاندن آن و نوشيدن آب آن و يا با قرار دادن آن در آب ميوهگيري و نوشيدن آب آن ميتواند به كاهش افسردگي كمك كند. محققان نوشيدن آب پوست موز را عصرها، يك بار در روز و يا چندين بار در هفته پيشنهاد ميكنند. اي دانشمندان قصد دارند براي مشخص شدن فوايد عصاره پوست موز، آزمايش بر روي انسان را به زودي آغاز كنند.
پوست موز حاوي “لوتيين” آنتي اكسيداني از خانواده كاروتنوئيد است كه حفاظت طبيعي از چشم را فراهم ميآورد. لوتيين همچنين در سبزيجات سبز و برگدار و برخي از ميوهها و ذرت يافت ميشود.