زعفرانSaffron

کلیات گیاه شناسی:

زعفران گیاهی است پایا با ارتفاع تقریبا 30 سانتیمتر که دارای برگهای دراز و سبز مانند تره است . ساقه زیر زمینی آن از دو پیاز تشکیل یم شود . این پیازها سخت و مدور و گوشت دار و پوشیده از غشاء های نازک قهو های رنگ می باشد . گلهای زعفران ارغوانی ، منظم و شامل لوله ای دراز است که به سه گلبرگ و کاسبرگ منتهی می شود .

زعفران خیلی مرغوب قسمت کلاله گل یعنی قسمت انتهایی خامه است و میله خامه ، زعفران درجه دو و نامرغوب را تشکیل می دهد .

برداشت زعفران بدین ترتیب است که قسمت کلاله  هر گل را بر میدارند  و بین کاغذ قرار می دهند تا خشک شود و سپس بسته بندی می کنند . استاندارد زعفران که در فرانسه صورت گرفته است اعلام می دارد که باید 50 عدد از الیاف زعفران بیشتر از277%  گرم وزن داشته باشد و در صد رطوبت آن 13 درصد باشد . همچنین هر میلی گرم آن باید بتواند 700 سانتیمتر مکعب آب را بطور محسوس رنگی کند.

ترکیبات شیمیایی:

زعفران دارای مواد چرب ، املا معدنی ،موسیلاژو اسانس های فراوان می باشد .رنگ زعفران مربوط به ماده ای بنام کروسین است که در آن وجود دارد پیاز زعفران سمی است و مصرف یبش از حد آن برای حیوانات کشنده است .

خواص داروئی:

زعفران از نظر طبقدیم ایران گرم و خشک است . مهمترین خاصیت زعفران که از قدیم الایام از آن استفاده می شده است درمان افسردگی می باشد . این خاصیت مهم حتی در شعر شاعران ینز انعکاس یافته است . شاهد آن شعر خاقانی است که می گوید :

گر کسی را زعفران شادی فزاید گو فزای                                  

چون تو با غم خو گرفتی زعفرانِ کَس مخور

زعفران دارای بویی  قوی و طعم تلخ می باشد :

1- خوردن چای زعفران باعث هضم غذا می شود .

2- اثر مسکن درد دارد .

3-  قاعده آور است .

4- باعث تحریک اعصاب می شود .

5- زعفران خون سازاست و گردش خون را آسان می سازد.

 6- مصرف زعفران خونریزیهای بعد از زایمان را از بین می برد .

7- قوای جنسی را تقویت می کند .

8- کبد را تصفیه وقوی می سازد.

 9- سرفه را رفع و اثر مفید روی درمان برونشیت دارد.

 10- کلیه و مثانه را پاک می کند.

 11- آرام بخش و خواب آرو است.       

 12- زعفران ضد تشنج است.

 13- گاز معده را برطرف می کند.

 14- ادرار آور است .

15- و اگر بالاخره می خواهید همیشه شاد و خندان باشید زعفران بخورید.

 16- فرمول قدیمی زعفران برای تنظیم عادت ماهیانه خانم ها و بازکردن قاعدگی سال هاست که بکار می رود و اثر بسیار مفیدی دارد :

1- تارتارات آهن و پتاسیم      نیم گرم

 2- گرد زعفران                  نیم گرم

3- پودر دارچین                   دو گرم

از این مخلوط چهار بار در روز استفاده کنید .

طرز استفاده:

از زعفران می توان به شکل های مختلف استفاده کرد

دم کرده زعفران یا چای زعفران :

2گرم زعفران را در یک لیتر آب جوش ریخته و بمدت نیم ساعت روی آتش بسیارملایم بگذارید تا دم بکشد .

تنطور زعفران:

یک گرم زعفران را سائیده و با 10 گرم الکل سفید 80 درجه مخلوط کرده و در شیشه ریخته و درب آنرا ببندید . این شیشه رادر جای تاریکی گذاشته وهر روزه آنرا تکان دهید پس از دو هفته آنرا صاف کرده و از آن استفاده کنید .

گرد زعفران :

زعفران را در فر با حرارت 25 درجه سانتی گراد خشک کرده و سپس آسیاب کنید و از الک خیلی ریز رد کنید تا گرد نرمی بدست آید . ازگرد زغفران همراه زرشک می توانید برای زیبایی بربج ورفع سردی طبیعت آن استفاده نمایید.

مضرات :

چون زعفران بر روی سیستم تولید مثل اثر دارد بنابراین زنان حامله باید از خوردن آن احتراز کنند زیرا ممکن است باعث سقط جنین می شود . خوردن زیاد زعفران برای کلیه ها مضر است . اشتها را کم می کند و ایجاد سردرد می کند و باعث اختلال حواس می شود .

زعفران را باید درشیشه های دربسته و دوراز نور نگهداری کرد زیرا عطر و رنگ خود را در اثر نور از دست می دهد .