عدس
عدس
کلیات گیاه شناسی : عدس یکی از حبوبات است که از قدیم الایام در اکثر نقاط دنیا کشت می شده است . گیاه شناسان اعتقاد دارند که عدس حتی قبل از تاریخ نیز وجود داشته است . عدس از نظر مقدار پروتئین بسیار غی است و دربین گیاهان فقط لوبیای سویا بیشتر از عدس پروتئین دارد .
عدس گیاهی است یکساله که ارتفاع آن بیش از 30 سانتیمتر نیست . برگهای آن دارای 6 تا 14 برگچه می باشد که در انتهای آن پیچک قرار درد . گلهای عدس رنگ سفید و دارای رگه هایی به رنگ بنفش است . میوه آن غلاف کوچکی است و معمولا در هر غلاف 1 تا 3 عدس وجود دارد .
عدس دو نوع است :
1- عدس رسمی که دانه آن گرد و نسبتا درشت است و رنگ آن سبز مایل به زرد است .
2- عدس ریز یا عدس قرمز که دانه های آن ریز و به رنگ قرمز می باشد .
ترکیبات شیمیایی:
عدس منبع غنی پروتئین و ویتامین های گروه B می باشد .
مواد موجود در 100 گرم عدس بقرار زیر است :
1- انرژی 340 کالری
2- پروتئین 25 گرم
3- چربی 1 گرم
4- مواد نشاسته ای 60 گرم
5- کلسیم 80 میلی گرم
6- فسفر 380 میلی گرم
7- آهن 7 میلی گرم
8- پتاسیم 8 میلی گرم
9- ویتامین آ 600 واحد بین المللی
10- ویتامین ب 1 0/4 میلی گرم
11- ویتامین ب2 0/2 میلی گرم
12- ویتامین ب 3 2 میلی گرم
13- آرسنیک 1 میلی گرم
خواص داروئی:
عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر می باشد . یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است . بعبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال می باشد .
عدس یک غذای کامل است و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می کند .
عدس دارای خواص زیر است:
1- عدس زیاد کننده ترشحات شیر است و مادران شیرده حتما باید از آن استفاده کنند .
2- عدس را آرد کنید و روی پوست ملتهب بگذارید التهاب را برطرف می کند .
3- برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید .
4- برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه میل کنید .
5- آش عدس با روغن بادام برای دوران نقاهت بهترین غذاست.
6- پماد آرد عدس با سرکه برای ترک دست و پا که بعلت سرما عارض شده سودمند است .
7- عدس را می توان بعنوان مسهل هم مصرف کرد چون دارای لعاب زیادی است که در درمان ناراحتی های روده نیز موثر است .
8- عدس پخته را بعنوان مرهم برای زخم نیز می توان بکار برد .
مضرات :
عدس با تمام مزایایی که دارد نباید زیاد مصرف شود و در خوردن آن اسراف گردد زیرا اولا دیر هضم است و تولید نفخ می کند ثانیا قابض است و جریان خون را در رگها آهسته می کند . البته می توان برای جلوگیری از این عوارض عدس را با روغن کنجد و یا روغن بادام و با سرکه خورد . ضمنا عدس بعلت داشتن میکروپروتئین برای افرادیکه ناراحتی کلیه مخصوصا تقویت کلیه دارند زیانبخش است .