خربزه وخواص آن
خربزه وخواص آن

نحوه استفاده : خوراکی
خواص : خربزه داراي مقدار زيادي ويتامين A,C و سلولز است. به طوركلي خانواده خربزه شامل انواع گرمك و طالبي نيز مي شود كه البته اين دو نوع كم آب تر از خربزه هستند. و بهترين نوع آنها شيرين ترين و كم تفاله ترين آنهاست به طوري كه به راحتي در دهان آب شوند. طالبي شيرين براي اغلب بيماري ها تجويز و خوردن آن به هضم غذا كمك مي كند و گرمك براي يرقان و يبوست مفيد است.
خواص خربزه ـ رفع كننده يبوست و كمك كننده به هضم غذا، افزاينده ادرار و دفع كننده كم خوني و سنگ مثانه و توليدكننده عرق در بدن.
تقويت كننده مثانه و دفع كننده زخمهاي داخلي براي درمان كك و مك و لكهاي صورت، گوشت خربزه را له كنيد و روي صورت بماليد.
برعكس آنچه كه در ايران مرسوم است و خربزه را با غذا يا بعد از غذا به عنوان دسر مي خورند، بهتر است با فاصله زيادي قبل از غذا آن را خورد.
خوردن خربزه كال در كساني كه معده اي ضعيف دارند ممكن است توليد اسهال كند و خلط را افزايش دهد. اين ميوه براي سينه درد و سرماخوردگي بسيار مضر است و باعث تب هاي صفراوي مي شود. زياد خوردن آن هم توليد گرمي مي كند.
خوردن خربزه به همراه عسل خطرناك و مضر است. افراط در خوردن خربزه توليد ورم روده مي كند.
خواص خربزه از نظر احادیث :
در آن درد و ناراحتی نیست طعام، نوشابه، میوه، گیاه خوشبو ، اشنان ، خوشبو کننده و نان خورشت است.
بر باه می افزاید مثانه را میشوید در روایتی وارد شده خربزه سنگ مثانه را ذوب میکند.
خربزه، ميوهايست سرشار از ويتامين که به هضم غذا و دفع مواد زائد بدن کمک ميکند. در ضمن رفع کننده يبوست، افزاينده ادرار و توليد کننده عرق در بدن است. خربزه در درمان کم خوني و سنگ مثانه موثر است و داراي مقادير زيادي ويتامين C و A و سلولز است.
اين ميوه براي سينه درد و سرماخوردگي مضر است و زياد خوردن آن توليد گرمي مي کند.
خوردن خربزه به همراه عسل خطرناک و مضر است و افراط در خوردن آن باعث ورم روده مي شود.
يك كارشناس تغذيه با اشاره به وجود 37 ميليگرم ويتامين C در هر يك صد گرم ميوه خربزه، نقش اين ميوه را در طراوت و شادابي پوست و جلوگيري از بيماريهاي لثه موثر دانست.
هر يكصد گرم خربزه، 8 گرم كربوهيدرات دارد كه بيشترين نوع قند موجود در آن از نوع گلوكز و فروک توز است، بنابراين مصرف بيش از حد آن براي بيماران ديابتي توصيه نميشود. يك گرم فيبر، 12 ميليگرم كلسيم، 17 ميليگرم فسفر، 238 ميليگرم پتاسيم،1250 واحد پيشساز ويتامين A و 31 كيلو كالري انرژي را از مواد تشكيل دهنده در هر يك صد گرم خربزه عنوان كرد. ميزان پتاسيم موجود در خربزه براي بيماران مبتلا به بيماري قلبي - عروقي بسيار موثر است و مصرف اين ماده غذايي نقش به سزايي در پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي دارد.
خربزه داراي مقدار قابل توجهي ويتامين A است که در پيشگيري از بيماريهاي چشمي، جلوگيري از بيماريهاي عفوني مؤثر است و طراوات و شادابي پوست از جمله اثرات خربزه به علت داشتن اين ويتامين است.
يك ليوان خربزه قطعه قطعه شده كه حدود 240 گرم وزن دارد، يك واحد غذايي محسوب ميشود.
مروری بر خواص خربزه:
خربزه برای اشخاص مبتلا به کمخونی بسیار مفید است، رنگ چهره را روشن میکند، رفع کننده یبوست است و به هضم غذا کمک میکند همچنین افزاینده ادرار و دفعکننده سنگ مثانه و کلیه است .
خربزه، سلولهای بدن را ترمیم میکند و در ترمیم و تجدید سلولهای بدن نقش مهمی را بر عهده دارد همچنین این میوه خربزه دارای ویتامین است .C و A
بسیار مُدر بوده و برای افرادی که به بیماریهای کلیوی و سنگ کلیه مبتلا هستند، بسیار مفید است.
ادامه داد:
خربزه سرشاراز ویتامین های آ وث و برای تقویت بینایی، خونسازی و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.
خربزه برای اشخاص مبتلا به کمخونی بسیار مفید. همچنین این میوه ملیّن بوده و برای درمان یبوست بسیار مفید است
به هضم غذا کمک میکند. و رنگ چهره را روشن میکند، همچنین افزاینده ادرار و دفعکننده سنگ کلیه است و مثانه است
و رفع کننده یبوست است.
برای کاهش فشار خون، خربزه بخورید:
متخصصان تغذیه توصیه میکنند، خربزه برای
پایین آوردن فشار خون مفید است. به گزارش ایسنا، متخصصان تغذیه در مرکز بهداشتی دانشگاه تگزاس خاطرنشان کردند: خوردن مقادیر زیادی از سبزیجات و میوههای سرشار از پتاسیم مانند خربزه و پرتقال برای مبتلایان به فشار خون بالا مفید است و در پایین آوردن فشار خون تأثیر قابل توجهی دارند.
محققان فرانسوی به تازگی دریافتند نوعی ماده طبیعی در خربزه وجود دارد که میتواند با استرس و خستگی مقابله کند.
دکتر لونا ساندون استادیار تغذیه کلینیکی در این دانشگاه و سخنگوی انجمن دیابت آمریکا در این باره اظهار کرد: خربزه نیز مانند هندوانه و طالبی حاوی مقادیر زیادی پتاسیم است. یک چهارم از طالبی حاوی 800 تا 900 میلیگرم پتاسیم است که تقریباً 20 درصد از مقدار توصیه شده برای مصرف روزانه پتاسیم را تأمین میکند.
وی تصریح کرد: میوههایی چون آووکادو، کیوی، خرمالو، لوبیا، سیبزمینی، گوجهفرنگی و حتی گریپفروت از دیگر منابع غذایی غنی از پتاسیم محسوب میشوند که برای مبتلایان به فشار خون بالا سودمند هستند.
خربزه، پوست را شاداب میکند و جلوگیری از بیماریهای لثه را نشان میدهد.
هر یک صد گرم خربزه، 8 گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروکتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمیشود.
مصرف زیاد خربزه باعث نفخ میشود، در نتیجه در ناحیه معده و روده ایجاد درد میکند.
میزان پتاسیم موجود در خربزه برای بیماران مبتلا به بیماری:
قلبی - عروقی بسیار موثر است و مصرف این ماده غذایی نقش به سزایی در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی دارد پیشگیری از بیماریهای چشمی، جلوگیری از بیماریهای عفونی، طراوت و شادابی پوست از
جمله اثرات خربزه به علت داشتن این ویتامین است.
خربزه؛ مانع خستگی و استرس وقتی میگوییم دچار استرس شدیدی هستیم بدین معناست که کاملاً از کار، مشکلات شخصی و کلا زندگی اشباع شدهاید. البته داشتن استرس به مقدار کم، میتواند محرک و حتی مهیج باشد، اما وقتی بدون هیچ وقفهای، تحت استرسهای شدید باشیم آن وقت است که میزبان ضربانهای تند قلب و سردردهای شدید و دیگر پیامدهای آن خواهیم بود.محققان فرانسوی به تازگی دریافتند نوعی ماده طبیعی در خربزه وجود دارد که میتواند با استرس و خستگی مقابله کند. به نظر این محققان، خربزه دارای آنزیم اس.او.دی است که خواص آنتیاکسیدانی دارد و از آسیب رسیدن به بافتهای بدن پیشگیری میکند محققان در تحقیق بر 2 گروه 35 نفری بین 30 تا 55 ساله که از استرس و خستگی شدید.
شاکی بودند دریافتند این آنزیم نه تنها استرس، بلکه خستگی را هم از بین میبرد.
خربزه را قبل از چاقو زدن با مواد شوینده تمیز کنید
برای پیشگیری از بیماریهای رودهای توصیه میشود هندوانه، خربزه و طالبی را قبل از چاقو زدن با مواد شوینده تمیز کنید به علت استفاده از کودهای حیوانی در مزارع صیفیجات، سطح خارجی محصول به دست آمده به انواع میکروبهای بیماری زا، آلوده است و در صورت مصرف بدون شستشو احتمال ابتلای فرد به اسهال عفونی وجود دارد.
و در نهایت این که، مبتلایان به دیابت خربزه نخورند دیابتیها و مبتلایان به اضافه وزن از مصرف زیاد خربزه خودداری کنند قند موجود در خربزه از نوع گلوکز و سلولوز بوده و فوراً جذب خون شده به همین سبب باعث بالا رفتن سریع قند خون میشود؛ لذا مبتلایان به دیابت و افراد دارای اضافه وزن باید در مصرف آن دقت بیشتری داشته باشند.
خربزه داروی بسیاری از بیماریهاست خربزه داروی بسیاری از بیماریهای مزمن از جمله نقرس و روماتیسم مزمن است.مهدی عبداللهی، متخصص تغذیه با بیان این مطلب افزود: خربزه، ۹۵ درصد آب دارد و چربی و مواد آلبومینی آن بسیار كم است و به جای آن حاوی مقدار نسبتا زیادی پكتین، مواد معدنی همچون پتاسیم، منگنز، فسفر و كلسیم و ویتامین های آ، ب۱، ب۲ و سی است.وی گفت: وجود املاح در خربزه، باعث می شود كه درجه قلیایی بودن خون و سلول های بدن بالا برود و سمومی كه بر اثر مصرف گوشت و مواد چربی در خون و سلول های بدن ایجاد شده، خنثی و دفع شود.دكتر عبداللهی، در خصوص خواص درمانی این میوه تصریح كرد: خربزه داروی بسیاری از بیماری های مزمن از جمله نقرس و روماتیسم است، سرعت هضم غذا را بالا می برد و بدین لحاظ در كودكان موجب اشتها و فعالیت سلولهای بدن شده و در رشد آنان موثر است و در سالمندان باعث افزایش فعالیت دستگاه گوارش می شود.
خربزه برای تقویت اشتها مفید است ایسکانیوز ـ خربزه دارای ویتامین ث و ب است و بیماری استسقاء را درمان میکند.
رضا حسینی، متخصص تغذیه درگفت وگو با خبرنگار سرویس علمی پژوهشی ایسکانیوز در خصوص خواص درمانی میوه طالبی گفت: طالبی یکی از میوههای پرآب و لطیف و خوشمزه است که دارای آب و ویتامینهای فراوان است. نوع دیگر طالبی را گرمک میگویند که کم و بیش خواص طالبی را دارا است. همچنین یکی دیگر از انواع طالبی و گرمک خربزه است که شیرین آن یکی از بهترین میوههای تابستانی به شمار میرود.
وی درخصوص خواص درمانی آن گفت: این میوهها در درمان سل، سوختگیهای روی پوست، عطش، کم خونی، بیاشتهایی، نرم کردن سینه، نقرس، سنگ کلیه،کمبود شیر مادران ،خشکی پوست، نفخ و غیره مفید است.
وی ادامه داد:خربزه دارای ویتامینهای ث و ب است و بیماری استسقاء را درمان میکند. گوشت طالبی را اگر روی سوختگیهای سبک و سطحی و ورم پوست بگذارید آن را تسکین داده و شفا میبخشد.
همچنین خربزه چون دارای قند است عمل مفیدی را در اشخاصی که مبتلا به سمل ریوی و یا کم خونیهای مختلف هستند انجام میدهد و ویتامین A سلولهای بدن را ترمیم و تجدید کرده و یکی از عوامل تجدید جوانی میشود. خربزه و طالبی سرشار از آب است و برای رفع عطش و تقویت اشتها مفید و موثر هستند.
وی ادامه داد: ارزش غذایی طالبی، گرمک و حتی خربزه خیلی زیاد نیست اما خنک، اشتها آور، ملین، ادرار آور و موجب طراوت پوست میشود.